Транспорт на стоки от Англия – как се осъществява след Брекзит 

Великобритания е една от страните, опериращи на световния пазар на стоки и услуги, като относителният ѝ дял, свързан с тази дейност, заема едно от най-важните места в икономиката ѝ. Общият обем на вноса и износа на стоки се равнява на една втора от брутния вътрешен продукт. Това отрежда на Англия пето място в света като най-голям износител.

Доставката на стоки от Англия се характеризира със сравнително голяма гама от продукти, като най-често от там се изпращат дрехи, обувки, аксесоари, техника и козметични продукти.

Основните стоки, които са обект на износ от Англия за бизнесите по целия свят, са автомобили, електроника, машини, нефт, козметични и медицински продукти, както и оборудване за самолетната индустрия.

В тази статия ще разгледаме нововъведенията за доставка на стоки от Англия след осъществяването на Брекзит.

Транспорт на стоки от Англия, осъществявани след Брекзит

 

Жена приема колет от доставчик.

Редица ограничения, провокирани от решението на страната да напусне Европейския съюз, оказаха и продължават да оказват влияние на вноса и износа на стоки от и към Острова. Проучване, проведено от Министерството на транспорта на Великобритания още през първото тримесечие на 2020г., показва значителен спад с около 17% на сухопътния трафик на територията на страната.

Допълнително усложнение в тази сфера се регистрира и след глобалната пандемия, която води до намаляване на обема на доставка на пратки от Англия до България, както и до други държави по света. В цифрово изражение тези мащаби звучат по следния начин: износът от Великобритания към Европейския съюз намаля до под 60 милиарда паунда за тримесечие. Тези стойности през 2019 г. са били около 75 милиарда паунда, регистрирани в рамките на същия период.

Транспортът от Англия до България заема малка част от обобщената информация на Министерството на транспорта, но в общия случай на износ на стоки към държавите членки на Евросъюза възлиза най-малко на около 37%. Впоследствие, в края на 2021 г. износът на стоки от Великобритания започва да се възстановява малко по малко, преди да бъдат въведени новите мерки, които са валидни за всички доставки от Англия до България. Те се отнасят и за останалите държави членки на Европейския съюз.

Доставките от Англия до България се осъществяват като между страни от трети държави, тъй като официално от 01.01.2022 г. Великобритания попада в този списък. Това означава, че всички пратки се обработват както при пакети, пристигащи от други континенти. Това само по себе си не възпрепятства процеса, но налага въвеждането на допълнително необходима документация и дължими такси, които правят процеса по-тромав. Времето за обработка се увеличава и засяга доставката на стоки от Англия.

Получаване на пратки от Англия до България

Доставките на пратки от Англия към България се осъществяват, както вече отбелязахме, на принципа на доставките от трети страни от началото на 2022 г. Това означава, че всички пратки, пътуващи от Великобритания до България с декларирана стойност до 150 Евро, подлежат на задържане в митница до заплащане на дължимото ДДС. Пратките с декларирана стойност над тази сума-150 Евро, се облагат допълнително и с мито.

Тъй като в България се осъществяват много поръчки през интернет пространството от онлайн магазини и платформи, опериращи на острова и регистрирани по системата IOSS, онлайн магазините дават възможност на потребителите да заплатят още при самата поръчка митото и дължимите суми по начисления ДДС. Това е удобство, което осигурява на пратките от Англия към България възможност за по-бърза обработка при преминаване през митническо бюро. Така се избягва задържане и забавяне във времето за доставка.

Много хора изпращат пратки от Великобритания до България под формата на подарък. При така категоризирана доставката на стоки от Англия до България максималната обявена стойност е 45 Евро, което освобождава пратката от начисляване на ДДС.

Доставка на пратки от Англия

Ръце държащи стикер "Чупливо", с цел да го залепят на колет.

Въпреки ситуациите, които Брекзит създаде, процесът на получаване на пратки от Англия до България не е съществено изменен. Процесът на обработване се осъществява както и до момента, а именно чрез наземен, въздушен и морски транспорт. Характерът на различните стоки обуславя и начина, по който пратката ще бъде доставена. За големи артикули като автомобили, машини и други подобни стоки предпочитан за превоз си остава морският транспорт. За по-малки пратки обикновено крайният потребител няма против доставката да се извършва с наземен или въздушен транспорт.

Информация за изпращачите на стоки с доставка от Англия до България

Българската Агенция Митници има изисквания към всички изпращачи на стоки от Англия до България след реализирането на Брекзит. Важно е търговците да бъдат запознати с необходимите документи, за да организират транспортирането на предвидените доставки по установения регламент.

Необходим е и т.нар. EORI (Economic Operator Registration and Identification Number) номер, който в случай, че не е наличен, е необходимо да бъде направена кандидатура за издаването му. Той представлява по своята същност ID номер, проследяващ и регистриращ информация от различните агенции Митници в страните от Европейския съюз. Този EORI номер има за цел да осигурява информация за движението на стоки, което се извършва между държави-членки на Европейския съюз и трети страни.

При някои от фирмите, опериращи на Острова, номерът се издава автоматично, докато при други е необходимо кандидатстване и изчакване до получаването му. Въвеждането на необходимостта от EORI номер увеличи търсенето на куриерски фирми, които имат възможност директно да обработват доставки от Англия до България и останалите членки на Европейския съюз.

Страните от Европейския съюз са разделени от фирмите спедитори на две големи зони – Група 1 и Група 2. Първата група обхваща държави, които се намират в близост до Великобритания. Пратките, които се изпращат между Англия и България попадат във втората група. Страни като Португалия, Дания, Австрия, Словени, Кипър и др. също попадат в тази група.

Предимства от логистичните услуги на компания bERS

Млада жена работеща в колетна служба, която носи пакет.

bERS е компания с повече от десет години присъствие в логистичния бранш. Установените практики между клиенти и партньори ѝ осигуряват лидерска позиция в тази сфера.

Складовите пространства, които фирмата притежава, са контролирани от Изпълнителната агенция по лекарствата и Българската агенция по безопасност на храните. Фирмата разполага с автопарк както със собствени, така и с наети превозни средства. Сред тях са и такива, които предлагат транспорт с контролиран температурен режим.

bERS предлага на своите клиенти транспорт на единични артикули и транспорт с хладилни камиони на територията на няколко области в страната.

Доверете се на доказаното качество от услугите на екипа от специалисти на фирма bERS в областта на логистичните, складовите и фулфилмънт услугите.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *