FTL, LTL, FCL или LCL транспорт - кое да избера?

FTL, LTL, FCL или LCL транспорт - кое да избера?

Най-подходящите начини за транспортиране на по-големи обеми пратки са чрез камион или контейнер. Изборът между двете зависи от вида и обема на товара, както и условията за превоз и стойност на услугата. Те са подходящи както за частни клиенти, така и малки, средни и големи компании.
От тази статия ще научите какви са видовете транспорт спрямо товара, както и от какво зависи всеки от тях.
Накратко, LTL е непълен товар (less than truckload), а FTL – пълно натоварване (full truckload) на камиона.
Ето и основните разлики между тях:

LTL FTL
Пространство в камиона Споделя се от няколко клиента, както и разходите. Целият обем е зает от един клиент, който поема и разходите.
Време за доставка Отнема повече време, предвид, че камионът има повече дестинации. Също е възможно клиентът да трябва да изчака, докато се запълни целият обем. По-бързо, тъй като камионът пътува само до една крайна дестинация.
Проследяване на пратката Възможно е да бъде неточно, затова е по-скоро ориентировъчно. Лесно проследимо и добра ETA точност
Сигурност Камионът се отваря няколко пъти, за да се разтовари на няколко гари. Камионът се отваря само един път – в крайната дестинация.

LCL и FCL транспорт

транспортиране на стоки с контейнери от бЕРС

Контейнерите са много популярен начин за транспортиране на пратки, защото са лесни за товарене, разтоварване, складиране и пренасяне, а и са със стандартни размери. Логиката е много сходна, както при LTL и FTL видовете транспорт.
LCL, наричана още и транспорт в групажен контейнер, е незапълнен контейнер (less container load), а FCL – превоз на пълен контейнер (full container load). Ето и основните критерии, по които се различават.

LCL FCL
Пространство в контейнера Споделя се от няколко клиента, както и разходите. Подходящ за по-малки товари. Целият обем е зает от един клиент, който поема и разходите.
Време за доставка Клиентът трябва да изчака, докато се съберат достатъчно стоки за запълването на един контейнер. Тук е възможно и забавяне на митницата – ако една стока от контейнера бъде задържана там, това блокира и всички останали в него. Няма нужда от изчакване на други клиенти. Накратко, контейнерът зависи от себе си.
Сигурност Тук има риск от нараняване при консолидация, ако предметите са чувствителни на това и не са закрепени и опаковани добре. Пратката се затваря и пломбира и може да бъде закарана до крайната дестинация, без нужда от разпечатване.

Ето няколко полезни съвета:

  • Ако стоката ви е между 1 и 8 куб.м., изберете LCL;
  • Ако стоката ви е между 9 и 15 куб.м., потърсете ни на +359 700 900 29 и попитайте за оферти за LCL и FCL, за да направите избора си;
  • Ако стоката ви е между 16 и 28 куб.м., изберете FCL.

Ние от bERS предлагаме услуги за всеки вид транспорт, включително извънгабаритни товари, опасни товари и възможност за температурно контролиране. Ако се колебаете какво да изберете или възникнат допълнителни въпроси, не се колебайте да ни потърсите на +359 700 900 29 (колегите ни са на разположение 24/7) или на имейл logistics@bers.bg.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *