Картови плащания в интернет и за какво да внимаваме

Картови плащания в интернет и за какво да внимаваме

Онлайн пазаруването в днешно време е не просто нещо съвсем нормално, но и до голяма степен необходимо за много хора. Често се налага да пазарувате стоки и продукти, които се намират буквално на другия край на света, и това е възможно само чрез осъществяване на онлайн покупки и плащане с карта по интернет. 

Онлайн пазаруването  е много добър вариант и за намиране на най-изгодните оферти и предложения. Но с нарастването на популярността на този тип пазаруване се повишават и рисковете от злоупотреби. 

В тази статия ще прочетете за възможностите, от които могат да се възползват недобросъвестните онлайн магазини и платформи, както и начините да се предпазите от техните набези в интернет пространството. Знаейки това, ще може да пазарувате уверено и спокойно. 

Изисквания към системите за електронни разплащания

Няколко кредитни карти разположени на дървена маса.

Електронните разплащания се извършват посредством различни системи. Наричайки една система ефективна и успешна, е необходимо тя да отговаря на следните изисквания:

 • Конвертируемост – цифровите пари да могат да бъдат конвертирани в други парични средства;
 • Масово приемане – системата за електронни разплащания трябва да бъде приета от възможно най-много търговци и потребители;
 • Анонимност – желанието за анонимност от потребителите трябва да бъде осигурено от системата;
 • Ефикасност – разходите за транзакциите трябва да бъдат с почти нулева стойност;
 • Надеждност – системата трябва да свежда рисковете от сривове до минимум;
 • Сигурност – необходимо е системата да осигурява възможност за финансови транзакции по отворени мрежи, какъвто е случаят с интернет пазаруването;
 • Използваемост – интернет плащанията с карта трябва да бъдат лесни и удобни.

Категории онлайн плащания

Съществуват различни системи за електронни разплащания. В зависимост от стойността и обекта на сделка се различават:

 1. Микро плащания – разходите за транзакции тук са почти нулеви, тъй като и стойността им достига максимум 5 евро или 5 долара;
 2. Потребителски плащания – това са транзакции със стойност от 5 до 500 евро или долара, които в общия случай се извършват чрез кредитни карти;
 3. Бизнес плащания – това са транзакции със стойност над 500 евро или долара, които обикновено се извършват чрез фактура или директен дебит.

Съвети за безопасно пазаруване с електронни разплащания в интернет

Млада, руса жена държи подаръчни торбички в лявата ръка и кредитна карта в дясната.

Системите за електронни разплащания все по-усилено работят в посока осигуряване на безопасни условия за ползване на услугите, които предлагат. При установена злоупотреба от страна на недоброжелатели банките винаги съдействат за възстановяване на средствата на потърпевшите си клиенти. 

Ето как може да защитите плащанията с карта по интернет – както вашите, така и на други хора: 

Проучете детайлно уебсайта, от който възнамерявате да купувате

Повечето големи и известни сайтове за онлайн търговия предполагат и по-голяма сигурност. Но и от там биха могли да се очакват изненади. Обикновено отзивите, които потребителите оставят, са добър ориентир, особено на по-слабо известните и по-малки сайтове. Все пак е добре да добиете по-ясна представа за мястото, на което смятате да извършите плащане с карта по интернет. 

Политика за връщане

За да си осигурите максимална защита по време на онлайн пазаруването и електронните разплащания в интернет, е необходимо детайлно да се запознаете с всички условия на политиката за връщане. Надеждното възстановяване на средствата при пазаруване в интернет е един от основните параметри, които трябва да проследите. Ако такава политика не е описана, по-добре се ориентирайте към друг сайт. Така при проблем, свързан с поръчка или доставка, ще може лесно да върнете или замените закупеното. Осведомете се колко време ще отнеме доставката, както и от къде ще бъде изпратена стоката. 

Използвайте бърз и сигурен начин да се идентифицирате

Създаден е нов Европейски регламент, който организира банковите институции да изискват по-голям набор от документи за самоличност. Това ще им гарантира, че вие сте този, който извършва плащането, а не някой друг. При възможност, предлагана от банката, винаги се подсигурете с допълнителна защита като пръстови отпечатъци или лицево разпознаване на телефонните и банковите си приложения. 

Проверявайте сайта, от който пазарувате за „https“ протокол

Буквата „s“ в края на адреса на сайта (URL) показва, че се използва протокол за сигурност. Важно е и да се уверите, че името на уеб страницата не съдържа правописни грешки или някакви странни символи. Това е предпоставка за измамен домейн, а от там и за риск за електронното разплащане в интернет  пространството. 

Изисквайте от системата да получавате съобщения за извършените транзакции

Настройвайки нотификациите, показващи кога картата ви е била използвана за разплащане, вие ще сте наясно дали се извършва някакъв тип посегателство върху личните ви средства. Установявайки нелоялна практика от трети лица, веднага може да сигнализирате на банката си, която от своя страна ще предприеме необходимите мерки. 

„Chargebacks“ 

Това на практика означава, че в случай, че не получите поръчаната от вас стока или услуга, за която правите плащане с карта по интернет, вашата банка ще възстанови средствата, които са постъпили в банката на търговеца. Това се случва и когато търговецът на дребно е прекратил дейността си. 

Използване на банкови продукти за защита и безопасност при електронни разплащания с електронни системи в интернет

Мъж работи на лаптоп като в лявата си ръка държи кредитна карта.

Такъв тип взаимоотношения с банката се осъществяват с т.нар. токен устройства. Те заменят данните на картата с цифров токен, което прави плащанията с карта по интернет безопасни. При някои онлайн магазини е необходимо еднократно да въведете настройките, като при следващо пазаруване трябва само да докажете, че сте вие. 

Актуализиране на софтуера

Периодичното актуализиране на софтуера на устройството, от което ще осъществявате плащането по интернет, е добре да се извършва редовно. Това ще гарантира обновяването на данните и информацията ви периодично, което ви прави по-малко уязвими към злоупотреби. 

Други фактори за безопасни електронни разплащания чрез софтуерни системи в интернет

Ето и някои други фактори, които са от значение при пазаруване с карта по интернет:

 • Не запазвайте данните на разплащателните си документи в браузърите, които използвате. Колкото и да е удобно да запазвате въведените данни в търсачките, не го правете. Това е вид обслужване от трета страна, което може да крие опасности и да доведе до злоупотреби;
 • При проблем с плащането, отложете пазаруването за следващ момент. Възможно е при пазаруване с карта по интернет плащането да бъде отказано и транзакцията да не се извърши веднага. Артикулите, които сте избрали, обикновено остават в количката и на по-късен етап може да ги закупите; 
 • Ако ползвате устройство, което е споделено, винаги залагайте на режим  „Инкогнито“, за да сте сигурни, че информацията, която сте въвели, няма да се запази и използва от трети лица.

Как да действате в случаите, когато картата ви е компрометирана

Ако по някаква причина сте установили, че картата ви е обект на злонамерени деяния, е необходимо своевременно да следвате следните стъпки:

 1. Блокирайте картата си – ако разполагате с онлайн банкиране, за което ви съветваме, използвайте опцията да блокирате картата си веднага, след като сте установили, че е налице злоупотреба;
 2. Свържете се с банката си – свързвайки се с центъра за обслужване на клиенти в обслужващата ви банка, подайте сигнал и от там ще извършат блокиране на картата ви;
 3. Прегледайте извършените от вас транзакции – предполага се, че си спомняте всички плащания с карта по интернет, които сте извършили. Така лесно може да забележите, преглеждайки историята на плащанията си, кое от тях не сте предприели вие; 
 4. Сменете паролите си – при злоупотреба с вашата карта задължително  сменете паролата и потребителското си име. 

Доставчиците на кредитни или дебитни карти предлагат политика за нулева отговорност. Това означава, че те няма да ви задължат да платите за неоторизирани такси. Необходимо е за целта обаче да информирате банката си навреме. 

Предимства от използване на услугите на логистична компания bERS

Млад мъж в бизнес костюм подаващ ръката си като жест за партньорство.

Логистична компания bERS притежава повече от 10 години опит в международната и местната логистична индустрия и оперира, както на българския, така и на международния пазар. Изградената стабилна клиентска и партньорска мрежа фирма bERS поддържа с иновативния си подход към установени местни практики и грижа и внимание към най-дребните детайли, съпътстващи транспортните услуги и услугите по съхранение на стоки. Екип от специалисти се грижи за качеството на извършваните дейности в съответствие с всички установени изисквания и правила. 

Складовите пространства на компанията са регулирани от Изпълнителната агенция по лекарствата и Българската агенция по безопасност на храните, което я прави предпочитана за стриктното съхранение на тези видове стоки. Фирмата разполага с автопарк със собствени и наети транспортни средства. Сред тях са такива, които предлагат транспорт с контролиран температурен режим.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *