Кога е необходим транспорт с контролиран температурен режим

Кога е необходим транспорт с контролиран температурен режим

Логистиката с контролиран температурен режим е специализирана услуга за съхранение и транспорт на карго, което е силно чувствително към атмосферни условия и има нужда от поддържане на постоянна температура.

Транспортът с контролиран температурен режим е от особено значение за стоки с по-къс срок на годност като плодове и зеленчуци, месо, фармацевтични продукти, кръв и хигиенни продукти.

Такъв транспорт би бил изключително подходящ за превозване на цветя с цел запазване на свеж и красив вид. Подходящ е и за транспорт на пакетирани продукти като шоколадови изделия, които са много чувствителни на температурни промени. При неправилно съхранение и превоз те могат да нарушат своята цялост.

Транспортът с контролиран температурен режим е задължителен за стоките от фармацевтичната индустрия. Лекарствата и медицинските изделия задължително трябва да бъдат превозвани при най-строго спазвани условия.

Когато продукти от този тип се изложат на неправилен температурен режим, започва процес на разлагане. Това не само би довело до разваляне на лекарствата и финансови загуби, но би могло да застраши здравето на хората и дори да доведе до тежки реакции и смърт.

Затова е от изключителна важност да се спазват указаните температурни индикации и да се следи те да се поддържат през цялото време на съхранение и транспорт.

Видове транспорт с контролиран температурен режим 

Съществуват следните видове транспорт с контролиран температурен режим.

Шофьор настройва температурата на хладилно полуремарке

Транспорт с хладилен камион

При този вид транспорт ремаркето, превозващо товара, има вградена хладилна система, която поддържа необходимата температура вътре в камиона. Тази хладилна система, т.н. агрегат, се захранва от мощност, произведена от движението на камиона. Системата има и допълнителен генератор, за да може дори и при покой на основния двигател, тя да продължи да поддържа необходимия температурен режим.

Хладилният камион е изключително добре оборудван за защита срещу разваляне и неблагоприятни метеорологични условия. Подходящ е за транспорт на неголеми количества стоки на по-къси разстояния като растения, лекарства, медицински продукти и продукти за лична хигиена.

Транспорт с хладилен контейнер

Транспортът с хладилен контейнер е подходящ за превоз на големи разстояния на стоки с по-голям обем. Обикновено се използва за морски или железопътен транспорт, затова и се захранва от железопътните и корабни електропроводи. Хладилният контейнер има свой дизелов агрегат и може да издържи в продължение на седмици, без да бъде свързан с друг външен източник на енергия.

Особености на транспорта с контролиран температурен режим

Транспортът и съхранението на продукти, нуждаещи се от контролиран температурен режим, имат своите специфики. Най-често се срещат следните режими на работа:

 • Охладен режим – между 1 и 3 градуса;
 • Режим за плодове и зеленчуци – между 8 – 10 градуса;
 • Замразен режим –  -22 градуса;
 • Индивидуален специфичен режим, според характеристиките на транспортираните стоки;

Тези режими на работа гарантират, че независимо какъв тип стоки се транспортират, те ще достигнат крайната си точка в отлично състояние и със запазени качества.

Как да изберете фирма за транспорт с контролиран температурен режим

Когато избирате фирма за извършване на транспорт с контролиран температурен режим, е добре да проверите дали фирмата отговаря на следните критерии:

 • спазва високи стандарти за качество;
 • складовата зона има постоянна възможност за наблюдение и съответно фирмата може да реагира бързо при промяна на обстоятелства или възникване на проблеми;
 • има голям складов капацитет, подходящ за вашите нужди;
 • може да организира транспорта на стоките до крайния потребител и така да ви спести време и усилия, като същевременно ви спечели повече доволни клиенти;
 • има прозрачен процес на изпълнение – можете да проверите какво се случва с вашите стоки на всеки един етап от процеса по съхранението и доставката им;
 • има всички нужни документи и спазва регулаторните рамки за транспорт с контролиран температурен режим;
 • има условия и опит в съхранение на лекарства и медицински изделия.

Една от малкото фирми на българския пазар, която разполага с международния IFS Logistics сертификат, гарантиращ прозрачност на движението на един продукт от момента на неговото производство до предаването му на краен потребител, е фирма bERS.

Фирмата има над 10-годишен опит в сферата на транспорта и съхранението на продукти с контролиран температурен режим. Винаги се стреми да предоставя на клиентите си най-добрите условия за съхранение на достъпни цени.

С bERS  вашите стоки са съхранявани и транспортирани до крайния клиент в перфектно състояние. Дори ако са по-специфичен вид стоки, имащи нужда от отделно съхранение, фирмата разполага с множество складови площи, в които вашата продукти да бъдат отделени.

С bERS може да съчетаете всички етапи по логистика – складиране, превоз и фулфилмънт на достъпни цени, без компромис в изпълнението. 

Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате въпроси относно транспорта на ваш продукт, нуждаете се от повече информация или искате да  получите персонализирана оферта.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *