Всичко, което трябва да знаете за международния воден транспорт

Всичко, което трябва да знаете за международния воден транспорт

Компютърът, мониторът пред вас или смартфонът в ръката ви са произведени в чужбина, или са сглобени с части от друга държава. Освен това най-вероятно, за да достигнат до вас, тези устройства са били транспортирани с товарен кораб. Над 90% от доставката на стоки до различните точки на света се осъществява през океаните. Ето защо международната търговия не може да съществува без воден транспорт.

Без международния воден транспорт световната икономика нямаше да бъде такава, каквато я познаваме днес. Нямаше да има електронни продукти, производителите нямаше да разполагат със суровини, а рафтовете на магазините щяха да са полупразни. Въпреки че живеем в дигитален свят, международният воден транспорт е двигателя на глобалната търговия. На него дължим масивния поток от стоки.

От тази статия ще научите какво е воден транспорт, както и какви са неговите предимства и недостатъци. Продължете да четете, за да запознаете с начините на регулация и цялостния процес на логистичната услуга.

Какво е воден транспорт

Воден транспорт

Водният транспорт представлява метод за транспортиране на стоки и суровини през световния океан и водните пътища с помощта на товарни кораби. Обикновено стоките се поставят в контейнери, които след това се товарят на контейнеровози. Типичният товарен кораб може да превозва около 18 000 контейнера, което означава, че водният транспорт осигурява рентабилен начин за транспортиране на големи количества товар на огромни разстояния.

Как се извършва международният воден транспорт

При международния воден транспорт стоките се поставят в товарни контейнери, а спедиторът резервира място за тях при корабния агент. Пратката се придвижва до пристанището и преминава през митницата на страната по произход. Контейнерите се товарят на товарния кораб и се транспортират.

Когато стигнат до местоназначението, стоките преминават отново през митницата, като обикновено това се организира от спедиторския агент. След заплащане на мита и данъци, се освобождават за доставка. Стоките се доставят на получателя или в същия контейнер, или на палети.

Какви товари се превозват посредством воден транспорт

Работници товарят кораб

Спедиторът ще установи дали водният транспорт е удачен вариант за вашата пратка. Основно правило е, че пратките с тегло над 100 кг или тези, състоящи се от множество кашони, обикновено отговарят на условията.

Въпреки че има някои ограничения по отношение на стоките, които могат да бъдат изпратени чрез морски товарни превози, повечето артикули са разрешени. Опасните товари се транспортират при определени и строго индивидулни условия, докато нетрайните стоки се превозват в подходящи контейнери. Могат да се транспортират замразени стоки и дори продукти като захар, които трябва да се поддържат сухи по време на транзит.

Как се изпращат пратки с воден транспорт

Отворен контейнер с групажни пратки

Има 4 основни начини за транспортиране на стоки посредством международен воден транспорт:

 • FCL или цели контейнери – наемате един или няколко контейнера, в които да поставите товара си за изпращане с товарен кораб.
 • LCL или групажни контейнери – когато вашите стоки споделят общ контейнер с чужди пратки. Този вариант е удобен, когато количеството на стоките, които изпращате, не е в състояние да запълни цял контейнер.
 • RO – RO или Roll on roll off – когато вашите стоки не напускат превозното средство, в което се намират, за да се качат на товарния кораб. Превозното средство (камион или вагон) се качва на кораба и след това продължава своя път.
 • Международен воден транспорт на сухи, насипни товари – товарът (като въглища, строителни материали, зърнени култури, пясък, трошен камък, руда и др.) се депонира в трюма на кораба, вместо да пътува в контейнер.

Международен воден транспорт – предимства и недостатъци

Международният воден транспорт е чудесна възможност за тези, които искат да транспортират огромно количество стоки и насипни товари на огромни разстояния, на ниска цена. Въпреки че е най-бавният от всички видове, водният транспорт е най-екологичен, най-икономичен и дава възможност за превоз на огромни количества стоки с почти всякакъв размер или тегло. Подходящо ли е за вас?

Напълно натоварен контейнеровоз в открито море.

ПРЕДИМСТВА:

 • Висока товароносимост с малко ограничения за размер и тегло;
 • Често един от най-евтините начини за доставка;
 • Почти не се влияе от метеорологичните условия (без забавяне поради влошаване на времето);
 • Екологично отговорен и икономичен;
 • Възможност за доставка на стоки по цял свят.

НЕДОСТАТЪЦИ:

 • Дълго време за транзит;
 • Може да е трудно да се проследи местоположението на пратката, особено когато товарният кораб плава;
 • Необходим е достъп до плавателни водни пътища;
 • Старееща инфраструктура.

Още предимства и недостатъци

Предимства и недостатъци на водния транспорт

Ниска цена. Това е най-голямото предимство на международния воден транспорт. Поради мащаба на товарните кораби и огромния дедуейт, услугата предлага най-ниската цена от всеки вид транспорт.

Скорост. Бърза доставка? Не и с воден транспорт. Контейнеровозите и товарните кораби за насипни товари обикновено се движат със скорост 32 км/ч. В зависимост от разстоянието, на което пътуват вашите стоки, повечето пратки могат да отнемат до един месец, за да стигнат до местоназначението си.

Капацитет. Предимство на водния транспорт е възможността за превоз на тежки, насипни товари. Въпреки че теглото може да бъде проблем за други режими, обикновено това не е проблем за водния транспорт. Един товарен кораб за насипни товари може да превозва товар, еквивалентен на количеството, превозвано от приблизително 225 железопътни вагона.

Обсег. Недостатък на водния транспорт е, че може да се осъществява единствено до дестинации, които са разположени на плавателен воден път. След като товарните кораби стигнат до сушата, транспортирането на пратките продължава с камион или влак, за да стигне продуктът до крайната си дестинация.

Проследяване на пратките. Един от основните недостатъци на международния воден транспорт е невъзможността да се проследи точното местоположение на вашите пратки. Въпреки че технологиите се подобряват, в зависимост от превозвача, проследяването на точното местоположение на вашите пратки докато плават може да бъде предизвикателно, дори невъзможно понякога.

Надеждност. Друг недостатък на международния воден транспорт е, че може да бъде трудно да се предвидят и контролират транзитните часове поради непредвидени обстоятелства. Престоят на пристанищата или непланираните прекъсвания, причинени от застаряващата инфраструктура на вътрешните водни пътища, в крайна сметка могат да причинят закъснения.

Влияние върху околната среда. Водният транспорт се счита за един от най-екологичните, особено когато сравнявате общия обем на емисиите за всички видове товарен транспорт. Освен това има значителни технологични подобрения в ефективността на двигателите, конструкцията на корпуса и товароносимостта на товарните кораби – всичко това води до намаляване на емисиите и увеличаване на горивната ефективност.

Какви документи са необходими при международен воден транспорт

Най-важният аспект, който трябва да се извърши щателно и правилно, е подготвянето на необходимите документи за международен воден транспорт. По същество те създават договор между изпращача и превозвача и предават юридическо право на стоката от изпращача на получателя.

Документите уточняват и точния характер на изпращаните стоки за идентификация, митническите и данъчните цели. За някои видове стоки документите посочват и откъде произхождат, а в случая на хранителни продукти – сертификат, че те са безопасни за консумация.

Това са основните документи, необходими за воден транспорт:

Работник проверява документите на товар.

 • Списък на стоките – Целта на този документ е да предостави подробно описание на изпращаните стоки, техните точни количества, всякакви номера на продукти или номера на модели, за да подпомогнат идентификацията, заедно с името и адреса на изпращача и името и адреса на получателя.
 • Търговска фактура – Този документ включва ценообразуване. Технически в търговската фактура са посочени стойности за стоките, върху които могат да се изчисляват мита, данъци и такси, след като стоките пристигнат в страната на местоназначение. Митниците разглеждат сумите, посочени в търговската фактура, когато правят своите изчисления.
 • Коносамент – Това е официалният документ за доставка, издаден от превозвача. Обикновено се изпраща в два екземпляра или в три екземпляра на получателя, за да може стоките да му бъдат предадени при пристигане и митническо оформяне. Това е изключително важен документ при международен воден транспорт.
 • Сертификат за произход – За някои видове стоки сертификатът за произход трябва да придружава търговската фактура и списъка, за да се посочи конкретно откъде произхождат стоките.
 • Фитосанитарен сертификат – Този документ показва, че стоките са безопасни за консумация.

В зависимост от конкретния характер на изпращаните стоки, може да са необходими допълнителни документи.

Международен воден транспорт от bERS

За надеждното изпращане на пратки посредством международен воден транспорт, разчитайте на услугите на трети страни, наречени спедитори, какъвто е bERS. Ние вземаме вашите стоки и ги подготвяме за изпращане. След това организираме превоза им до пристанището, транспорта по вода, необходимите документи и всичко нужно, за да бъдат доставени до крайната дестинация.

bERS ще бъде вашите доверени очи и ръце в процеса по вземане на стоките от продавача, уреждането на корабоплаването и натоварването на борда на товарния кораб. Доверете се на нашите услуги за международен воден транспорт, за да бъдат изпратени стоките ви безопасно и сигурно. Ние познаваме всички закони и изисквания и няма да се налага да се ангажирате с изготвянето на специфичните за международния воден транспорт документи.

Като цяло международният воден транспорт представлява чудесна възможност за изпращане на пратки, но само при подходящи обстоятелства. Това може да бъде относително евтин вариант, но за сметка на това бавен. Ако изпращате големи по обем пратки и искате да го направите максимално икономично, това е вашето решение!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *