Транспортните палети и техните многобройни приложения

Транспортните палети и техните многобройни приложения

Палетите са един от най-използваните в съвременната логистична дейност опаковъчни материали. Основната им характеристика е да опазват товара от повреда при товаро-разтоварни дейности и последващи транспортирания. Палетите представляват платформа, използвана за нуждите на средно тежки товари. 

Съществуват разнородни видове палети, като те се различават по размера и материала, от който са направени. В различните държави има установени стандарти за размера на палетите. В Европа най-разпространени са палетите по стандарт ISO-6780. Този стандарт определя шест на брой размера под общото наименование Европалети. 

Какво представляват Европалетите

Мъже работници с мотокар и палетна количка, работещи на закрито в склад.

Европалетите представляват стандартни палети, които се използват за превоз на товари в цяла Европа, както и за складирането им на високи стелажи в складови помещения. Производители, които внасят стоките си в Европа, използват често т.нар. палети EPAL. Това са изключително здрави палети, подходящи за многократна употреба, и с изключително висока надеждност. Те няма как да бъдат объркани с палети от страни, които са извън пределите на Евро държавите, тъй като са щампирани с лого „EUR“, обградено от пръстен. 

Съществуват и фалшиви Европалети, които лесно могат да бъдат различени, тъй като при тях не е спазено изискването за дебелина на дървения материал, което по стандарт трябва да бъде 2 сантиметра. При компрометираните палети е с дебелина от 1 сантиметър. 

Размери на Европалетите

Стандартът, определен за този вид палети, е с размери 1200 мм на 800 мм на 144 мм. Важно е да се имат предвид тези палет размери при подготовка на стоката за товарене и транспортиране, за да не се стига до претоварване на палета или загуба на площ. 

Разновидности на размерите на Европалетите:

 • EUR, EUR 1- размерите на тези палети са 80 х 120 см.
 • EUR 2 – размерите тук са 120 х 100 см.
 • EUR 3 – те са с размери 120 х 100 см.
 • EUR 6 – тук размерите са 80 х 60 см. 

От какъв материал се изработват палетите

Палетите могат да бъдат изработени от различни по вид материали – дърво, пластмаса и стомана. Най-разпространени са дървените палети.

Дървените палети осигуряват добра рентабилност между цена и качество, тъй като са много издръжливи на товари и на различни условия на транспортиране и съхранение. Съществуват изисквания относно допустимата използвана дървесина за направа на палетите. Ако се касае за иглолистен материал, то тогава може да се използва бор, смърч и ела. Меката дървесина, която се използва за направа на дървени палети е бреза и елша, а твърдата – ясен, акация, дъб, клен, европейски кестен и явор. Съществуват определени изисквания за предварителна обработка на дървения материал, от който се правят палетите. Той трябва да бъде изсушен добре, за да се ограничи последващата поява на мухъл и плесени. 

Като други предимства на Европалетите бихме могли да посочим доброто им сцепление и липса на електрически заряд. Те издържат и на високи температури, което ги прави допълнително предпочитан вариант. 

Пластмасовите палети се нареждат на следващо място по използваемост след дървените. Характерно за тях е, че са изключително леки и стабилни, с осигурена огнезащита. Пластмасовите палети, за разлика от дървените, не е необходимо да отговарят на някакъв конкретен стандарт. Това е и една от причините да са толкова широко разпространени при осъществяване на износ на товари. 

Тук дървото взима превес с по-ниската си цена от тази на пластмасовите палети. 

На какви правила трябва да отговарят Европалетите

Преди да бъдат одобрени, Европалетите трябва да отговарят на определени изисквания. Тяхната проверка доста често се извършва и от независими фирми за контрол. Качеството им се следи стриктно. Ето и основните параметри, които са обект на контрол:

 • Липса на лого – то е индикация за фалшив палет. Това от своя страна може да доведе до повреда на превозвания товар. Използването на фалшиви палети подлежи на санкции от властите, тъй като може да осуети обезопасяването на превозваната стока и да доведе до множество нежелани дефекти по нея; 
 • Материали – стандартите за използваните материали са 11 на брой дъски от висококачествено дърво, 9 масивни дървени блока и 78 пирона; 
 • Тегло – то трябва да бъде приблизително 25 килограма;
 • Натоварване – допуска се натоварване до 1500 килограма;
 • Ширина на дъската – изискванията за горната дъска са ширина 22 на 25 мм, а за долната дъска – ширина от 22 до 24 мм;
 • Производство – то трябва да се извършва по стандартите на UIC Code 435-2 и ремонти със стандарт на UIC Code 435-4; 
 • Маркировка – палетите трябва да са обозначени с EPAL EUR или DB. Може да съдържа и марка на железопътните компании, която да замени EPAL маркировката. Необходимо е всички дървени палети да бъдат маркирани със стандартите ISPM NO-5. 

Колко палета събира един тир или контейнер

Трактор товари палети с прясно набрани зеленчуци в камион.

Контейнерите за пренос на стоки са със стандартни размери от 20 и 40 фута. При правилна подредба, максималното количество палети, които може да натоварите, са съответно 11 Европалета плюс един насипен, разпределен на празните места и 24 Европалета плюс един насипен палет. 

При обикновените 20-тонни камиони, натоварени с Европалети, количеството им достига до 33 броя. Това е валидно за стандарт 1200 х 800 мм палет. При палети с размери 1200 х 1000 мм., ремаркето на тир може да побере 26 броя.

Приложение на палетите извън стандартните им функции

Диван, изработен от палети във вила на веранда с великденска украса върху малка масичка, изработена от палети.

Освен основната си функция на превозване, съхранение и обезопасяване на товарите, палетите намират все по-широко приложение и в интериорния и екстериорния дизайн. С тяхна помощ се изработват невероятно красиви и функционални мебели за дома и градината. Съчетавайки различни варианти на изграждане, палетите могат да се превърнат в интересни дизайнерски решения за маси, пейки, спалня и мека мебел. 

За градината, освен мебели от палети, бихте могли да създадете интересни огради, цветарници, преградни паравани и редица други екстериорни решения. Палети, които не използвате, и малко цветна боя могат да сътворят чудеса в градината или на терасата ви. 

Предимства от използването на услугите на логистична компания bERS

Мъже се здрависват като жест на партньорство.

Логистична компания bERS притежава повече от 10 години опит в международната и местната логистична индустрия.  Компанията оперира както на българския, така и на международния пазар. Изградената стабилна клиентска и партньорска мрежа фирма bERS поддържа с иновативния си подход към установени местни практики и грижа и внимание към най-дребните детайли, съпътстващи транспортните услуги и услугите по съхранение на стоки. Екип от специалисти се грижи за качеството на извършваните дейности в съответствие с всички установени изисквания и правила. 

Складовите пространства на компанията са регулирани от Изпълнителната агенция по лекарствата и Българската агенция по безопасност на храните, което я прави предпочитана за стриктното съхранение на тези видове стоки. Фирмата разполага с автопарк със собствени и наети транспортни средства. Сред тях са такива, които предлагат транспорт с контролиран температурен режим.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *