Правила при опаковане и подготовка на различни видове пратки

Млада жена опакова множество пратки в кашони

Винаги, когато изпращате стока или продукт до определено място, трябва да се стремите реципиентът да ги получи в перфектно състояние. Това означава, че външният им вид не трябва да бъде нарушен, а със запазени качествени характеристики. В тези случаи е от изключително голяма важност продуктите или стоките да бъдат опаковани достатъчно добре, за да пристигнат в цялостен и непокътнат вид.

Съществуват видове стоки,  които трябва да отговарят на определени изисквания при подготовка и опаковане, за да бъдат безопасно транспортирани. Правилният  предварителен избор на опаковка, доброто укрепване на пратката и внимателното ѝ опаковане са сигурна предпоставка за качественото придвижване на пратката от склада до нейния получател.

В тази статия ще ви разкажем, за това кои са основните правила при опаковане на различни стоки, за да пристигнат до своите получатели в съвършено състояние. 

Правила за опаковане на пратки

Правилното опаковане на пратки е отговорност на изпращача, който трябва внимателно да подготви най-подходящата опаковка за дадена пратка. Той трябва да осигури съответната вътрешна и външна предпазна опаковка, която да гарантира безопасното  транспортиране до получател. От съществена важност са характеристиките  на пратката и вида транспорт. Опаковането на пратките с подходящи материали е гаранция за тяхното сигурно и надеждно доставяне

Здравина на опаковката

Опаковката трябва да бъде съобразена с естеството на стоката. Понякога това изисква изключително голяма здравина на материала, с който се опакова. За други пратки е нужно товарът да се укрепи с аеро материали – това важи най-вече за пратки с чупливо съдържание. 

Лесна обработка с товарещи и сортиращи машини

За да бъде транспортирана една пратка, почти винаги се налага тя да бъде претоварвана от място на място и от едно на друго транспортно средство. Освен пренос, пратката търпи и сортиране, което изисква тя да бъде укрепена достатъчно добре, за да може придвижването да се извърши без риск от нарушаване на нейната цялост. 

Укрепване на вече опаковани пратки в обща опаковка

Отделните пакети трябва да се стиковат по подходящ начин и да се поставят заедно в достатъчно здрава картонена опаковка.  Необходимо е да бъдат добре укрепени и да не се позволява тяхното свободно движение.

Осигуряване на достатъчно празно пространство в опаковката

В опаковката на пратката трябва да бъде предвидено достатъчно свободно място, така че да се осигури отстояние от нея, за да не бъде нарушена целостта ѝ. 

Индивидуална опаковка на всеки елемент от пратката 

При опаковане на пратка, съставена от няколко предмета, е необходимо всеки един от тях да бъде опакован отделно. Не се допуска допир помежду им и това осигурява защитата им.

Използване на разделители

Когато се изпраща повече от един артикул, е нужно да се използват разделители, за да се ограничи допирът им един до друг. Това гарантира безопасното им транспортиране. 

Ограничаване на свободното движение на пратката във външната опаковка

Веднъж поставена във външната опаковка, пратката трябва да се укрепи добре – това ще ограничи свободното ѝ движение. 

Опаковане на пратки с течно съдържание

Когато пратките са в течно или полутечно състояние, е необходимо да се вземат допълнителни мерки при опаковане. Изисква се отделно пакетиране на всеки елемент с няколко слоя плътен или твърд картон. Добре е опаковката да приляга добре на формата на предмета. Пратката се подсигурява допълнително с няколко слоя аерофолио, което осигурява добро уплътняване без празни пространства. 

Опаковане на различни продукти

Когато се опаковат едновременно различни продукти, е необходимо уплътняването да бъде съобразено с най-чупливите от тях. Задължителното е поставяне на обозначителен надпис „Чупливо“. Той не замества нуждата от сигурна опаковка, тъй като служи само като ориентир и предупреждение при транспортиране. 

Сигурна външна опаковка

Външната опаковка, която е изложена на пряк допир, трябва да бъде сигурно запечатана, за да осигури надеждност на доставката. Тя трябва да бъде изработена от здрав материал, който да защити пратката.

Фактори, определящи най-подходящата опаковка

Опаковане на малка пратка в кашон

Когато избирате най-подходяща опаковка за пратката, трябва да имате предвид следните фактори:

Тегло на пратката

Теглото на пратката е от изключителна важност при избора на подходяща опаковка. Не се препоръчва поставянето на тежки предмети в неустойчиви кутии и кашони. Ако е необходимо, е препоръчително ръбовете да бъдат подсилени.

Степен на чупливост

Стикерите, които обозначават пратката като чуплива, са само предупредителни за нейното транспортиране. Необходимо е тя да бъде достатъчно укрепена, като използването на аерофолио е препоръчително. 

Полезни съвети при опаковане на пратки

Подбрали сме някои полезни съвети, които може да следвате при опаковане на пратката. Напомняме, че опаковането ѝ трябва да е достатъчно сигурно, за да бъде безопасно транспортирана до крайната дестинация:

  • Изберете подходящ размер на опаковка за предметите, които ще изпращате. Тя не бива да бъде нито прекалено малка, нито прекалено голяма.
  • Използвайте само опаковки, изработени от висококачествени материали.
  • Винаги се съобразявайте с това дали избраната опаковка е достатъчно издръжлива.
  • Не използвайте повторно стари опаковки. Това застрашава безопасността при съхранение и придвижване, тъй като има вероятност те да са изгубили част от свойствата си.
  • Избирайте подходяща по размер външна опаковка, тъй като непълната може да се смачка, а препълнената да се скъса.
  • Не позволявайте на съдържанието в опаковката да се движи. Поставете предмета в средата и уплътнете добре около него.
  • Запечатвайте добре всички ръбове, като използвате подходяща уплътнителна лента.
  • За палетизирани товари използвайте стреч фолио, за да укрепите и предпазите от надраскване и увреждане. 
Процес на опаковане на чуплива пратка

При подготовка и опаковане на пратка се доверете на специалисти в сферата. 

На разположение на своите клиенти bERS извършва тези услуги по поръчка спрямо партида и съгласно изричното изискване на клиента. Фирма bERS е изцяло отговорна да предостави нужната техника за складови дейности, за да осигури най-високо ниво на обслужване. Екип от специалисти ще пакетират, опаковат и окомплектоват вашите пратки, палети и кашони. 

С отговорност към вашите изисквания, всички дейности по подготовката и изпращането ще бъдат коректно извършени. Всеки пакет е вписан в нашата документация, което ви осигурява пълно проследяване на фулфилмънт процесите. Работим бързо и точно, като спазваме крайните срокове и управляваме логистичните процеси в пълна прозрачност за клиентите си. 

Доверете се на професионалистите от bERS и си гарантирайте спокойствие при цялостния процес по изпращането и придвижването на вашата пратка.