Превоз на товари в България и Европа

Превоз на товари в България и Европа

Товарните превози представляват транспортиране на товари в насипно състояние по суша, интермодален транспорт (железопътен и сухопътен), вода или въздух. Товарните превози са неразделна част от дейностите на много фирми за електронна търговия, особено когато става въпрос за международен превоз.

В тази статия ще разгледаме какви са предимствата, практиките и различните методи за превоз на товари, какво е товарна пратка и как да я подготвите.

Какво е превоз на товари

Превоз на товари – това е транспорт на големи пратки със стоки, транспортирани вътре в страната, в Европа, или по цял свят по въздух, суша или море. Стоките се товарят на палети, или в големи, здрави, метални контейнери и се транспортират с помощта на един или повече видове транспорт – камион, влак, кораб или самолет. Обичайните видове транспортни средства, които се използват за сухопътен превоз на товари, включват товарни камиони.

Какво е товарна пратка

Всяка пратка, която е по-голяма от 70x70x70 см, или тежи над 70 килограма, се счита за товар. Пратките с по-малки от посочените размери и тегло биха били по-рентабилни за изпращане чрез колет.

Камион превозва коли

Товарните пратки могат да бъдат натоварени в камион върху палети или директно в ремаркето. Камионите с директно натоварване в ремаркето трябва да бъдат разтоварени на ръка, докато инвентарът, натоварен на палети, може лесно да се натоварва / разтоварва с помощта на рампа или мотокар.

Стандартният камион може да транспортира максимум 26 палета. Типичният размер на палета е 120 см широчина и 100 дължина, с максимална височина 2 метра. Всеки палет с височина над 2 метра се счита за палет с двойно подреждане.

Каросерията на камионите обикновено е с височина 120 см от земята. За товарене / разтоварване на камиона складовете са оборудвани с рампа. Ако складовото съоръжение не е оборудвано с рампа, алтернативно решение е товаренето и разтоварването на камиона с помощта на мотокар или товарно оборудване.

Методи за товарен превоз

Съществуват 5 основни метода за превоз на товари. Ще разгледаме всеки от тях поотделно:

Проверка на камион

 1. Цели товари (FTL)
  Превоз на цели товари се извършва когато изпращачът може сам да запълни цял или няколко контейнера със стока. FTL превозите могат да се осъществяват чрез сухопътен и железопътен транспорт. Повечето FTL контейнери могат да транспортират 24 до 26 палети. FTL пратките пътуват директно от мястото на вземане до местоназначението (например от производителя до търговеца).
 2. Групажни превози (LTL)
  Този метод за превоз на товари комбинира товарните пратки на няколко изпращача, споделят общ контейнер, за да могат да го запълнят. Групажните превози са най-често използваният метод. При него товарът често се прехвърля на различни камиони по пътя към местоназначението.
 3. Частични товари (PTL)
  При методът за превоз на частични товари, след като инвентарът е натоварен в камиона, възможността той да бъде прехвърлен в друг камион по време на пътуването е нисък.
 4. Интермодален транспорт
  Интермодалният транспорт обикновено включва комбинация от превоз на товари с камиони, влакове и кораби. Едно от предимствата на включването на железопътния транспорт като част от вашия метод за товарен превоз е, че може да намали разхода на гориво и да съкрати транспортните разходи.
 5. Експресни превози
  Този метод за товарни превози се използва за експресна доставка на пратки и често включва сухопътен и въздушен транспорт. От всички налични начини за товарни превози, експресният е най-скъпият.

Видове превоз на товари

Червен камион на магистрала

Превоз на опасни товари: За сухопътният превоз на опасни товари се изисква особена предпазливост и внимание. Той се осъществява под регулацията на редица законови изисквания и спецификации, защото евентуална авария би имала сериозни последици за хората и околната среда.

Превоз на извънгабаритни товари: Тук спадат товарните превози на стоки, които са по-големи или по-тежки спрямо стандартните норми за транспорт.

Превоз на тежки товари: При транспортиране на товари с прекалено голямо тегло се използва специално оборудване, като кранове и подемни платформи.

Превоз на насипни товари: Транспортиране на стоки, които са в големи количества и не са опаковани. В тези случаи самата каросерия на камиона извършва функцията на контейнер.

Как да подготвим товарна пратка

Подготовката на товарна пратка е различна от тази на колетна. Ето няколко ключови съвета, които да ви гарантират, че вашата пратка е изпратена, обработена и получена възможно най-сигурно и точно:

Изберете палети с подходящ размер

Пелетите се използват за консолидиране на пратките и улесняват придвижването. Висококачественият палет е изработен от дърво или пластмаса и трябва да тежи между 9 и 30 килограма. Когато избирате правилния палет за превоз на вашите товари, уверете се, че той е достатъчно здрав, за да издържи товара и достатъчно голям, за да го побере.

Син камион превозва товар

Опкавойте непалетизираните пратки

Ако не използвате палет, подгответе подходящи транспортни контейнери, щайги или кутии и се уверете, че са достатъчно здрави, за да издържат теглото на стоката. При повторна употреба на опаковката, премахнете старите кодове и етикети за доставка, за да намалите риска стоките да бъдат изпратени на грешното място. Много водещи превозвачи препоръчват да избягвате повторното използване на кутии за товарни превози, но ако го направите, проверете за дупки или разкъсвания.

Eтикирайте

Всяка товарна пратка трябва да има видими етикети с телефонен номер и адреса на изпращача от всяка страна на палета.

Следвайте инструкциите на превозвача

Всеки превозвач има свой собствен набор от инструкции. Не забравяйте внимателно да се запознаете с инструкциите и изискванията на превозвача, чийто услуги използвате.

Изчисляване на тарифите за превоз на товари

Когато се изчислява цената за превоза на товари, трябва да се вземат предвид няколко фактора, като например начин на транспортиране, размер и тегло на товарните пратки, местоназначението за доставка и всякакви специални манипулации.

Камион и залязващо слънце зад него

Фактори, които определят цената на товарните превози

 • Начин на транспортиране: Избраният от вас метод за превоз на товари играе важна роля в това колко ще похарчите. Например въздушният транспорт струва много повече от морския или железопътния.
 • Начална и крайна дестинация: Колкото по-голямо е разстоянието за товарен превоз, толкова по-висока е цената.
 • Размер и тегло: Колкото по-голяма е товарната пратка, толкова по-скъп ще бъде товарният транспорт.
 • Специален режим: Доставките, които изискват специално третиране, като хладилен превоз и транспорт на опасни материали, ще наложат допълнителни такси.

Какви са предимствата на логистиката в превоза на товари

Услугите за товарни превози, които логистичните компании извършват, са от ключово значение за пристигането на стоките ви до местоназначението си навреме, безопасно и по рентабилен начин. Независимо дали се извършва по суша, море или въздух, има редица предимства, които трябва да се вземат предвид:

 • Безопасен транспорт: Когато изпращате важен товар, искате да сте сигурни, че вашите стоки пристигат безопасно и навреме. Логистичните компании поддържат договорни отношения с надеждни превозвачи.
 • Пестите от транспортните разходи: Може да не разполагате с достатъчно време, за да проучите превозвачите, да получите оферти и да намерите най-добрите цени за превоз на товари. Логистичните услуги на една спедиторска мрежа са точното решение за вас.
 • Навременна доставка: Когато работите с бързооборотни стоки, може да се наложи да ги доставите на клиентите си в кратък период от време. С разнообразието от налични нива на услуги за товарни превози може да изберете метода, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Конвой от камиони

Превоз на товари в България и Европа от bERS

Ние извършваме превоз на товари в България и Европа от точка А до точка Б. Като глобален доставчик на логистични услуги, bERS поддържа обширна мрежова структура за автомобилен товарен транспорт не само в Европа, но и на различни континенти. Ние предлагаме индивидуални и финансово изгодни решения въз основа на теглото на вашите стоки, както и обема.

Без значение от размера на вашите стоки, bERS ви предоставя индивидуални и гъвкави транспортни решения за групажни, консолидирани и цели товари. Може да разчитате на нас за индивидуално планиране на маршрута за превоз до крайната дестинация. В допълнение, ние предлагаме широка гама от съпътстващи услуги!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *