Складова техника - какви подемно-транспортни машини се използват в един склад и логистичен център

Складова техника - какви подемно-транспортни машини се използват в един склад и логистичен център

Работата в един логистичен център е сложно устроена и всички сегменти са взаимосвързани. Той се състои от хора, използващи различна складова техника, като подемно транспортни машини и инструменти в различните етапи на складиране на стоката. Правилното оборудване, заедно с опитния персонал, са ключът към висока производителност и благополучна работа в склада. Например, подемно-транспортните машини в един логистичен център пестят разходи, време и усилия.

В тази статия ще обсъдим често срещаните видове складова техника и ролята на всеки от тях в операциите в логистичния център.

Какво е значението на складовата техника в един логистичен център

Употребата на правилната подемно-транспортна техника в склада не само улеснява всяка стъпка при обработката на стоките – от приемането, през складирането, до изпращането. Складовата техника намалява и възможността от нараняване на персонала и повреда на продукта.

В складовото помещение често се налага на персонала да носи няколко кашона едновременно, като по този начин се застрашава както здравето на служителите, така и състоянието на пакетите. Но с подходящото оборудване за изпълнение на задачата, ситуацията би била доста по-различна, което подчертава значението на складовата техника за един логистичен център или склад.

Когато складовите операции се извършват от опитен персонал, подемно-транспортната складова техника играе основна роля в подпомагането на хората в ефективното изпълнение на задачите си. По-долу са изброени някои от най-важните съоръжения за оптимизиране на складовите операции. Те са задължителни за почти всеки тип склад, независимо от функцията му.

Работник натоварен с пратки

Видове складова техника, които се използват в един склад

Списъкът с оборудването и машините, използвани в складовете, е дълъг, но могат да бъдат групирани най-общо по следния начин: за съхранение, за трансфер и обработка, за опаковане и палетизиране, оборудване за управление на складовите наличности и подемно транспортни машини. На всички тях ще обърнем внимание малко по-късно. Логистичните центрове също използват тези видове складова техника, а ето кои са те:

Оборудване за съхранение

С помощта на правилното складово оборудване, пространство в склада може да се използва пълноценно и ефективно. Това не само улеснява персонала в по-бързото намиране на инвентара, но предпазва стоките. За целта най-често се използват сандъци, рафтовете и стелажи.

Оборудване за опаковане и палетизиране

Опаковането включва пакетиране или палетизиране на стоките за осигуряване на защита и лесен транспорт. Следователно, то играе решаваща роля при доставката на стоки, като помага на персонала да опакова по-бързо, и увеличава производителността му.

Коридор със пратки в голям склад

Правилното оборудване за опаковане може да намали разходите за труд. Освен това подобрява контрола на инвентара, елиминирайки възможността за разделяне на продуктите, което спестява време при инвентаризация. Основните части от оборудването са:

 • Индустриални везни;
 • Транспортни ленти;
 • Машини за опаковане със стреч;
 • Маси за опаковане.

Оборудване за управление на складовите наличности

Управлението на инвентара, като проследяване на стоките, които се придвижват до, от и през склада, често се подпомага от използването на мобилни работни станции и преносими устройства. С такъв вид складова техника работниците могат да се движат из целия склад и да получават необходимата информация. Баркодирането и RFID етикетите се използват за допълнително рационализиране на процеса. Софтуерът за управление на складовите наличности се използва за проследяване на стоки от получаването, приемането и пакетирането до изпращането им.

Работничка в склад

Подемно-транспортни машини в логистичния център

Подемно-транспортното оборудване е жизненоважен компонент от ежедневните операции в логистичните центрове и складове. Складовете обикновено се използват за съхранение на суровини, стоки и машини. Обемистите предмети са нещо обичайно, така че вдигането на тежки товари е ежедневие. Затова употребата на различни подемно-транспортни машини е от първостепенно значение. Такива са:

 • Мотокари;
 • Палетни колички;
 • Товарни колички;
 • Транспортни колички;
 • Стакери;
 • Конвейери.

Палетни колички

Задължителен инвентар за всеки склад, палетната количка е незаменима още от изобретяването ѝ през далечната 1947 г. Фактът, че това складово оборудване се използва и до днес, доказва неговата функционалност и издръжливост. Разбира се, палетните колички претърпяват значително развитие оттогава, като днес в логистичните центрове се използват следните видове:

Палетна количка

 • Стандартни палетни колички – Проектирани за повдигане на палети – от леки до големи и много тежки. Стандартната палетна количка е чудесен универсален инструмент за използване в склада. Предлага се и в редица вариации – от такива от неръждаема стомана за влажни условия, до модели с дълги вилици за изключително дълги товари.
 • Акумулаторни палетни колички – С вградена зареждаща се литиева батерия, тези автономни подемно-транспортни машини осигуряват повдигане на палети и преместването им без особени усилия от страна на оператора.
 • Електрически палетни колички – Електрическите палетни колички предлагат лесно маневриране по време на превоз на по-леки товари, елиминирайки възможни усложнения , свързани с ръчното им пренасяне.

Мотокари

Мотокарът е подемно-транспортна машина, използвана за товарене и транспортиране на стоки с голямо тегло и размери. Поради различните видове подемници и приложения, той може да се използва във всякакъв вид дейност, индустрия или търговия, която включва манипулиране на товари.

Мотокарите са идеални за товарене и транспортиране на тежки материали и позволяват оптимизиране на складовите пространства. Те работят с голяма прецизност и динамизират задачите по страхотен начин, намалявайки времето и броя на хората, заети в тази задача.

Мотокар натоварен с палет стока

Стакери

Изключително полезни в складове с високоетажно съхранение, тези подемно-транспортни машини позволяват повдигането и спускането до и от височини, които иначе биха били недостижими с традиционна палетна количка. Стакерите наподобяват дизайна на вилиците на мотокар. Те са идеални за предмети с малки размери, употреба на закрито и върху бетонни подове.

Товарни и транспортни колички

Товарните колички разполагат с метална рамка и платформа. Те са предназначени да улеснят транспортирането на дребни предмети. Някои модели са пригодени за изкачване по стълби.

Транспортните колички са с 4 колела и по-голяма платформа. Върху платформата могат да бъдат наредени ръчно и транспортирани голям брой дребни предмети. Това е идеално логистично решение за големи организации.

Конвейери

Конвейерите са съоръжения, които могат да преместват товари от едно място на друго. В сравнение с ръчното пренасяне, конвейерната лента ускорява и автоматизира процеса, като така пести време и труд. Освен това, тъй като включват минимална човешка намеса, конвейерите намаляват риска от наранявания и служат като безопасна складова техника по същия начин, по който го правят мотокарите. Те оптимизират времето за опаковане и изпращане на стоките, като същевременно помагат за автоматизиране и рационализиране на процеса.

Конвейр - поточна линия

AGV

Този вид складова техника се среща в най-модерните и съвременни логистични центрове и складове. AGV е автоматично управляем „робот“, който следва проводници, маркери или други индикатори по пода. AGV могат също да използват лазери, магнити или камери за насочване. Те често се използват в логистичните центрове за транспортиране на стоки от едно до друго място в склада.

Заключение

Изборът на правилния логистичен партньор за вашия бизнес не само ще увеличи производителността при складиране, съхранение и изпращане на стоките, но и ще доведе до по-висока удовлетвореност на клиентите.

Ние, от bERS, предлагаме услугата складова логистика, при която получавате не само съхранение на вашите стоки в склад, но също така подготвяне и изпращане на поръчки. За да постигнем всичко това по бърз и ефективен начин, задоволяващ Вас и вашите клиенти, в логистичните ни центрове използваме различни подемно-транспортни машини за улесняване и ускоряване процеса на работата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *